:

Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 19. 09:56

A Janet Jackson sláger, ami merevlemezeket gyilkolt

Vannak bizonyos hangok, rezgések, melyek az embernél és más élőlényeknél bizonyítottan képesek fiziológiai reakciókat kiváltani, és a jelek szerint nincs ez másként a számítógép-alkatrészek esetében sem.

Janet Jackson 1989-ben megjelent negyedik studioalbuma, a Rhythm Nation 1814 fontos mérföldkő volt az akkor éppen karrierje csúcsán lévő amerikai énekesnő számára, az album második kislemeze, a hasonló című Rhythm Nation pedig a most 56 éves énekesnő mindmáig talán legnagyobb előadói sikerének bizonyult. 

33 évvel a premiert követően egy anekdotázgató Microsoft-alkalmazottnak köszönhetően kiderült, hogy Jackson slágerének volt egy meglehetősen kellemetlen mellékzöngéje (szó szerint). Egy notebookgyártó 2005 tájékán rájött (hogy milyen indíttatásból, arról nem tesz említést a sztori), hogy az ominózus Janet Jackson sláger lejátszása közben rendre elhaláloznak a számítógépek merevlemezes háttértárolói.

04:27
 

Janet Jackson - Rhythm Nation

Még több videó

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az eset annyira foglalkoztatta a mérnököket, hogy külön laboratóriumi teszteket folytattak az ok-okozati összefüggés kiderítésére, melyek során más gyártók készülékeit is vizsgálták. Ezek szintén érintettnek bizonyultak, mi több, kiderült, hogy a Rhythm Nation video lejátszása nem csak a médialejátszást végző gép, hanem egy mellé helyezett másik számítógép merevlemezét is képes fizikailag károsítani.

A mérnökök végül arra jutottak, hogy a Rhythm Nation az eszközök beépített hangszóróin keresztül bizonyos pontokon olyan rezgéseket produkál, melyek az 5400 fordulat/perces, 2,5 hüvelykes merevlemezek természetes működési rezgéseivel egy hullámhosszon vannak, így azt felerősítve olyan mechanikai lökéshullámot képesek előidézni, melynek során az író/olvasófej hozzáér a merevlemeztányérhoz, ezzel végzetes sérüléseket okozva.

Az érintett gyártó végül egy szoftverfrissítéssel hárította el a problémát, melynek köszönhetően a hangrendszer egy a káros rezgések elkerülésére létrehozott digitális szűrőt kapott. 

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.