:

Szerző: Koi Tamás

2022. június 22. 13:24

Rövidesen elég lesz egy iPhone, hogy bizonyítsuk, tényleg emberek vagyunk

A CAPTCHA-k fontos szerepet játszhatnak egy weboldal vagy szolgáltatás biztonságos működésének fenntartásában, de mint megannyi biztonsági védvonal, ez is borsot tör még a legjóindulatúbb felhasználó orra alá is.

Aki rendszeresen kénytelen kattintgatni a négyzetrácsos képmezőben a kizárólag a közlekedési jelzőlámpákat vagy éppen a tűzcsapokat ábrázoló képekre, netán egy alig felismerhető szöveget kell begépelnie egy beviteli mezőben, bizonyára átkozza a napot, amikor a CAPTCHA-k megszülettek és elterjedtté váltak, mint a túlterheléses támadások és robotizált elérések elleni védvonal képviselői.

captcha

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Akinek elege van abból, hogy az interneten mindenféle furfangos kvízek segítségével kell folyton bizonygatnia, hogy nem robot, annak jó hír, hogy az Apple az iOS 16-ba, az iPadOS 16-ba és a macOS Ventura-ba éppen egy olyan megoldást készül beépíteni, mellyel az Apple ID-alapú azonosításon keresztül simán átléphetők a CAPTCHA-k - már ahol a weboldal vagy a CAPTCHA szolgáltatója ezt támogatja.

A rendszer működése dióhéjban a Private Acces Token nevű megoldásra épül, melyet az Apple a felhasználó Apple ID-je és az éppen használt eszköz validálását követően küld meg a CAPTCHA-rendszer üzemeltetőjének.

A nagy szereplők közül a Cloudflare és a Fastly már jelezték, hogy támogatni fogják az Apple megoldását, ami már a kezdetekkor több millió applikáció és webhely használata során tüntetheti el a fájdalmas ellenőrzőrutint az értintett felhasználóknál.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.