:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. június 10. 12:15

Az Amazoné a hackerek által leginkább kihasznált felhőplatform

A jelenlegi állás szerint az Amazon Web Services (AWS) szenvedi el a legtöbb felhőalapú exploitot a felhőszolgáltatók között.

Ahogy folyamatosan nő a felhőszolgáltatások iránti igény, úgy a kiberbűnözők figyelme is a nagyobb piaci szereplők felé fordul, az Amazon Web Services (AWS) pedig különösen vonzó célpont a számukra - derül ki az Atlas VPN kutatásából. A szakértők adatai szerint 2022 január és április közt az AWS szolgáltatását érintette a legtöbb felhőnatív exploit a szolgáltatók közül, összesen tizet detektáltak, ami közel egyötödét (18,9 százalék) teszi ki az idei év első négy hónapjában történt ilyen jellegű összes eseménynek.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A lista második helyére egyszerre öt másik szolgáltatás került: 2022 első négy hónapjában a Microsoft OneDrive, a Discord, a Dropbox, a Google Drive és a GitHub platformokat öt exploit érintette, ami egyenként 9,4 százalékot jelent. Ezeket követi a Pastebin 5,7 százalékkal, majd a Microsoft 365 Suite és a Microsoft Azure 3,8 százalékkal.

A további érintett szolgáltatások közt szerepel még az Adobe Creative Cloud, a Blogger, a Google Docs, a Google Firebase, a Google Forms, a MediaFire és a Microsoft Teams szerepel 1,9 százalékokkal. A Microsoft összes szolgáltatása együttesen 18,9 százalékot fed le, ami viszont így az AWS-t is megelőzi, a Google esetében 15,1 százalék az összesített szám. Az exploitok többsége, 64,8 százaléka malware strain vagy adathalász-oldal továbbítását végezte, 16,7 százalékuk adatlopásra vagy további támadások kivitelezésére irányult.

Az AWS érintettsége azért aggasztó, mert a piac vezető felhőszolgáltatójáról van szó, a Finbold és a Synergy Research Group csoport adatai szerint a felhőinfrastruktúra-szolgáltatók piacának harmadát fedi le. A felhőalapú támadások másik nagy áldozata a Microsoft Azure, aminek részesedése 21 százalék, a Google Cloud pedg 10 százalékot tudhat magáénak.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.