:

Szerző: Koi Tamás

2022. március 25. 11:35

Jöhet az új transzatlanti adatcsere-egyezmény

Az ukrán-orosz konfliktus árnyékában tartott brüsszeli NATO-csúcson részt vevő amerikai elnök, Joe Biden, és az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von Der Leyen ma délben bejelentette, megszületett az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közti harmadik, transzatlanti adatcsere-egyezmény.

A szép emlékű Safe Harbor és Privacy Shield után újból nekifutott az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok annak a transzatlanti adatcsere-egyezménynek, mely azt hivatott elrendezni, hogy az EU-s állampolgárok személyes adatait miként kezelik a nagy vízen túl és vice versa.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A most bejelentett új adatcsere-egyezmény két elődje finoman szólva rosszul állta ki az idők próbáját, legalábbis mindkettőt ugyanaz az adatvédelmi aktivista, az osztrák Max Schrems és csapata buktatta meg az európai unió bírósága előtt - mindkettőt ugyanazzal az indokkal, nevezetesen egyikük sem tudta szavatolni, hogy az uniós állampolgárok személyes adatait megfelelően kezelik a tengerentúlon.

Az új egyezmény részletei (és fantázianeve) egyelőre nem ismertek, de - legalábbis egy újabb jogi eljárásig - mindenesetre most fellélegezhetnek a nagyobb amerikai technológiai cégek, melyek uniós működéséhez elengedhetetlen, hogy EU-s állampolgárok személyes adatait amerikai szervereken tárolják és dolgozzák fel.

Az egyezmény szövegezése ugyanakkor csak ezt követően készülhet el, a hatályba lépésig hosszú hónapok vannak még hátra.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.