:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 22. 12:31

Egy 20 éves Power Mac G4 kapott M.2 SSD-t

Pierre Dandumont sikerrel installált egy M.2 SSD-t a 20 éves Power Mac G4-be.

IT security meetup és Benk Dénes a SYSADMINDAY-en

4 klassz IT biztonsági előadással, több millió forintos képzési nyereményalappal, és Benk Dénes standupjával vár a hazai SYSADMINDAY július 19-én.

IT security meetup és Benk Dénes a SYSADMINDAY-en 4 klassz IT biztonsági előadással, több millió forintos képzési nyereményalappal, és Benk Dénes standupjával vár a hazai SYSADMINDAY július 19-én.

Ahogy weboldalán részletezi, Dandumont első körben egy PCI-PCI Express adaptert szerzett be, hisz a Power Mac G4 megjelenése idején legfeljebb még csak papíron létezett a ma már egyeduralkodó busz. Ezt követően egy PCIe-M.2 adapterrel az átalakítóba illesztette a Samsung SM951-es SSD-t. Mindez azonban még kevés volt a sikerhez, a G4-ggyel érkezett Mac OS ugyanis nem ismerte fel a meghajtót, amire válaszul Dandumont feltelepítette a 2007-ben kiadott Mac OS X Leopardot.

mac_m2

A kísérletet siker koronázta, ezt követően AHCI meghajtóként már elérhető volt az SSD. Ahogy a tesztekből kiderült, a 32 bites és 33 MHz-es PCI busz jelentősen korlátozza a meghajtó átviteli sebességét, amely ezzel 90 MB/s környékén tetőzött. Ennél nagyobb probléma, hogy bár az SSD hozzáférhető, bootolni sajnos nem lehet róla.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról