:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 17. 14:17

A GPU-knál is bevetheti a 3D V-Cache-t az AMD

Az AMD a jövőben a GPU-knál is bevetheti 3D V-Cache technológiáját, így növelve egyes chipek gyorsítótárának kapacitását, illetve azok számítási teljesítményét.

Erről az Amerikai Szabadalmi és Védjegyhivatalnak benyújtott dokumentumok árulkodnak, melyekben a 3D V-Cache márkanév 12 alkalommal szerepel a CPU, illetve 32 alkalommal a GPU vonatkozásában. Habár mindez még nem jelenti automatikusan azt, hogy a technológia biztosan megjelenik majd a grafikus processzoroknál, az AMD közép- és hosszútávú fejlesztési irányát tekintve abszolút reálisnak tűnik a lehetőség. A 3D tokozásra épülő, többlapkás fejlesztéssel később akár az RDNA 2-vel megjelent Infinity Cache kapacitását is könnyen meg lehetne toldani.

3dv

IT security meetup és Benk Dénes a SYSADMINDAY-en

4 klassz IT biztonsági előadással, több millió forintos képzési nyereményalappal, és Benk Dénes standupjával vár a hazai SYSADMINDAY július 19-én.

IT security meetup és Benk Dénes a SYSADMINDAY-en 4 klassz IT biztonsági előadással, több millió forintos képzési nyereményalappal, és Benk Dénes standupjával vár a hazai SYSADMINDAY július 19-én.

A jövő év elejére datált első, CPU-hoz érkező verziónál az AMD egy 64 megabájtos SRAM lapkát helyez a Zen 3-as CCD lapkára, a két egységet pedig négyzetmilliméterenként több száz rézvezetékkel kapcsolja össze. Ezzel az apró, mindössze 36 mm2 területű SRAM lapka kapacitása kvázi összeforr a processzormagok melletti harmadszintű gyorsítótáréval, 32 helyett 96 megabájtra emelve a cache méretét. Az AMD szerint az eljárással 2 TB/s-os sávszélesség érhető el viszonylag alacsony késleltetés, illetve disszipáció mellett.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról