:

Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 17. 11:57

Horogkeresztet "rajzoltak" 53 ezer wikipédia-szócikkre

Egyetlen felhasználó egy relatív egyszerű trükkel 53 ezer wikipédia-szócikket rongált meg rövid idő alatt a hét elején.

A Wikipédia egyfajta melegágya az online vandalizmusnak, hétfőn magyar idő szerint délután ugyanakkor az online enciklopédia eddigi fennállásának egyik legkellemetlenebb vandáleseményével volt kénytelen szembesülni: egy az oldalra alig tíz napja regisztrált felhasználó 53 ezer szócikk tartalmát cserélte ki a náci önkényuralmi jelképre, a horogkeresztre.

 

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az érintett oldalak közt ott voltak több vezető politikusról, így egyebek mellett Joe Bidenről és alelnökéről, Kamala Harrisról, a kanadai elnökről, Justin Trudeau-ról vagy éppen ismert személyiségekről, így többek közt Jennifer Lopezről Ben Affleckről vagy éppen Madonnáról szóló szócikkek.

A wikipédia-vandál médiabeszámolók szerint egy széles körben használt template-et szerkesztett át, így pillanatokon belül lecserélődött az adott template-et használó szócikkek tartalma. A Wikipédia adminisztrátorai ennek megfelelően relatíve könnyen és fájdalommentesen eltüntették a vandalizmus nyomait, gyakorlatilag pár perccel annak felfedezését követően. A vandalizmussal összefüggésbe hozható profilt kitiltották az oldalról.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról