Szerző: Koi Tamás

2021. január 19. 13:40

2021 a hálózatmegosztás éve lesz Németországban

A hálózati infrastruktúrák hatékonyabb kihasználására a jövőben várhatóan még nagyobb hangsúlyt fektetnek majd az operátorok, különösen a mobilszegmensben, ahol a párhuzamos építkezés helyett egyre több teret kap az infrastruktúra aktív és passzív elemeinek a közös használata.

Másik nagy helyi konkurensével, a Telefónica Deutschlanddel is hálózatmegosztási megállapodást kötött a Deutsche Telekom, ezzel az idei év során immár minkét versenytársával lesz valamilyen aktív infrastruktúramegosztási megállapodása a német cégnek. Gyakorlatilag ugyanezen a napon közben egy másik hasonló tartalmú megállapodás is létrejött a helyi Telefónica és a Vodafone leánycégek közt, ezzel a megosztási lánc lényegében teljesen körbe ért. A most aláírt egyezségektől elsősorban a vidéki régiókban tapasztalható "szürke zónák" felszámolását várják a felek.

bi-200212-gemeinsam-gegen-funkloecher-en
fotó: deutsche Telekom

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A Telefónica és a DT-csoport hazai cége szerint ezekben a szürke zónákban jellemzően csak egyik-másik szolgáltatónak van hálózati lefedettsége, ezeket azonban kölcsönösségi alapon - mindenki jól felfogott érdekében - érdemes mielőbb felszámolni. A szolgáltatók aktív hálózatmegosztási megállapodása a 800 MHz-es sávban működtetett 4G-szolgáltatásra vonatkozik majd, vagyis hasonló elven működik, mint a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország közt 2015-ben létrejött, aktív infrastruktúra-elemek megosztására és a frekvencia kölcsönös haszonbérletére irányuló egyezség. Ez utóbbi jogszerűségét a magyar versenyhatóság azóta is vizsgálja, egyelőre érdemi eredmény nélkül.

A Deutsche Telekom egyébként tavaly februárban a Vodafone Deutschlanddel is kötött egy hasonló megállapodást (szintén aktív elemek megosztása, a szürke zónák felszámolása érdekében), illetve a három nagy piaci szereplő 2019 decemberében bejelentette, hogy közösen épít fel mintegy 6000 állomást az országban, melynek passzív kapacitását mindhárom operátor használhatja.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.