Szerző: Koi Tamás

2020. január 3. 13:55

Itt a kamera, hol a kamera?

A kínai OnePlus a CES alkalmával bemutatott egy kétségtelenül formabontó koncepciót, melynek lényege nagyjából annyi, hogy ne éktelenkedjen annyi lencse az okostelefon hátlapján.

Nem is igazi okostelefon, aminek nincs legalább három, de inkább négy kameralencséje a hátoldalán, a gyártók legalábbis sokáig ezen a téren is "öldöklő" versenyt folytattak egymással, úgyhogy mostanra tényleg elérkeztünk oda, hogy a számos lencsetag már inkább zavarónak tűnhet, hiszen nem elég, hogy megtöri a dizájnt, de ki is dudorodik a készülék hátlapjából.

Mindkét - vélt vagy valós - problémára egyszerre kínál megoldást a OnePlus Concept One nevű okostelefon-koncepciója, melynél egy speciális lencsevédő üveget használt a gyártó, így bizonyos szögből nézve egyáltalán nem látszik, hogy kamerák vannak a mobil hátlapján. A megoldás az elképzelések szerint nem olyan triviális, mint mondjuk egy polárszűrőnél, itt a védőüveg átlátszóságát elektronikusan képes vezérelni a rendszer - ilyen üveget használ egyébként a McLaren bizonyos utcai sportkocsiknál, nem véletlen, hogy a OnePlus a brit autógyártóval együttműködve dolgozik az eljáráson.

 

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról