Szerző: Koi Tamás

2017. október 12. 15:32

2020 szeptemberében jöhet a második digitális átállás

Újságíróknak vázolta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a nemrégiben elfogadott frekvenciahasznosításra vonatkozó nemzeti ütemterv főbb sarokpontjait. A hatóság alapvetően az uniós szabályozásoknak és törekvéseknek megfelelve írja ki az újabb frekvenciaértékesítési pályázatokat, ám hogy pontosan mikor, azt még nem tudni.

Az Európai Unió vonatkozó jogszabályi előírásaiban szereplő határidőt jóval megelőzően elkészült a magyarországi hírközlésszabályozó szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) menetrendje, mely java részt az úgynevezett második digitális hozadéksáv felhasználás kapcsán lehet érdekes a magyarországi távközlési piac szereplői számára. Az uniós szintű spektrumpolitikai döntések következtében 2020-tól a 700 MHz-es UHF sávban a jelenlegi, digitális földfelszíni műsorszórás helyett vezeték nélküli szélessávú hálózatok működnek majd, azaz a mobilszolgáltatók juthatnak hozzá a spektrumhoz, hogy azzal szélessávú mobilnet-lefedettségüket tovább növeljék, esetlegesen olyan területeket is elérve, melyeket a 800 MHz-es cellákkal sem tudtak megfelelően kiszolgálni.

A köz(szolgálat) érdekében

Az érintett UHF sávokban jelenleg az Antenna Hungária végez digitális földfelszíni műsorszórást DVB-T technológiával, összesen öt multiplexen. A cég a mintegy 112 Mbps-nyi kapacitáson összesen 12 ingyenes és 47 fizetős csatornát továbbít, az erről szóló, 2020. szeptember 5-éig érvényes szerződése alapján. A hatóság tervei szerint a multiplexek  újrapályáztatása már 2019-ben esedékessé válik, a nyertes pályázót pedig legkésőbb 2019. szeptember 15-ig ki kell hirdetni a kötelező felkészülési időszak miatt.

A szervezet egyik elsődleges célja volt a frekvenciagazdálkodási terv megalkotásakor, hogy a közszolgálati tartalmakat változatlan technológiai háttérrel lehessen igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy a közszolgálati multiplex továbbra is DVB-T technológiával üzemel majd (így nincs szükség a meglévő végberendezések cseréjére), míg a kereskedelmi multiplexek esetében a nyertes szolgáltató saját maga dönthet arról, hogy milyen technológiával építi ki a hálózatot.

Hány háztartást érint?

A hatóság statisztikái szerint ma a 4,106 millió magyarországi háztartásból mintegy 509 ezer tévézik digitális földfelszíni sugárzású adások révén, ám csak mintegy százezer olyan háztartásról van szó, mely ezen a platformon a fizetős tartalmakat is nézi.

Kézenfekvő technológiai lépcsőfok az Európában már több országban bevezetett DVB-T2 hazai implementációja, mely két új multiplex mellett a jelenlegihez hasonló műsorkínálatot eredményezhetne, három multiplexnél pedig bővíteni lehetne a kínálatot további SD vagy HD tartalmakkal. Utóbbi feltétele az eredményes nemzetközi frekvenciakoordináció, illetve a multiplexek számától függetlenül a technológia bevezetése mind adó- mind pedig vevőoldalon eszközcserét igényelhet.

Hárman jöhetnek számításba

A fentiekkel párhuzamosan zajlik a 700 MHz-es UHF sáv MFCN (mobile/fixed communications networks) célú felhasználásának előkészítése, melyet több konzultációs és koordinációs folyamatot követően a versenyeztetési eljárás (frekvenciapályázat) zár majd. Ennek pontos dátumát az ütemterv nem tartalmazza, ám a törvényi előírások szerint 2019. december 31-ig le kell zárulnia az értékesítésnek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Azt viszont már tudni, hogy az NMHH összesen 6 db, 2x5 MHz-es blokkot pályáztat majd a második digitális hozadéksávban, vagyis az elosztás alapvetően tükrözi a mai piaci szimmetriát. Ám 2019-re alighanem már számolni kell azzal, hogy a Magyar Telekomon, a Telenor Magyarországon és a Vodafone Magyarországon kívül a negyedik, saját infrastruktúrával rendelkező mobilszolgáltató, a DIGI is be fog jelentkezni valamelyik duplex blokkért.

A hatóság nem csak a második digitális hozadéksávot kívánja megpályáztatni 2019 végéig, így például a következő két évben eldőlhet, hogy mi lesz a sorsa a jelenlegi, UMTS célra használt 2100 MHz-es blokkoknak, de a 2600 és 3400-3800 MHz-es sávok szabad blokkjai, valamint az ultramagas, 26 GHz-es sávtartomány 224 MHz-es szelete is hasznosítható lenne a tervek szerint. Utóbbihoz szükséges lehet az 5G-alapú hálózatok műszaki feltételeinek uniós szintű koordinációja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról