Szerző: Dojcsák Dániel

2013. június 21. 12:04

Tizenöt másodperc hírnév - itt az Instagram videó

Kevin Systrom, az Instagram alapítója elmondta, hogy már a kezdetektől fényképpel és videóval képzelte el a szolgáltatást, 2010 óta azon dolgozik, hogy a videós modul is létrejöhessen. Az évek munkája úgy tűnik beért, egy nagyon jól összerakott videós résszel gazdagodott az Instagram.

A bejelentéshez kapcsolódó sajtómeghívókból már napok óta tudni lehetett, hogy a Facebook, illetve az Instagram továbblép, s mindenki szinte biztosra vette, hogy ez a továbblépés a mozgókép lesz. A pletykák igaznak is bizonyultak és tegnap este azonnal elérhetővé is vált iOS-re és Androidra az Intagram kliens 4.0-ás verziója, ami már tartalmazza a rövid videók lejátszásának és felvételének képességét is. Természetesen új szűrők is járnak a videókhoz, mégpedig 13, plusz a normál (#noeffect). Ezek neveikben ugyan eltérnek a fotós társaiktól, de a szín, kontraszt, szaturáció torzítások hasonlóak. A rutinos felhasználók napok alatt kiismerik majd magukat az új listában is.

Egyszerű felvétel, egyszerű szerkesztés

A leginkább érdekes kérdés az volt, hogyan oldja meg a felvétel és a vágás problémáját úgy, hogy a végeredmény látványos és mozgalmas lehessen, de közben ne legyen pilótavizsgás az új szoftver. A megoldás végtelenül egyszerű lett: a felvétel közben, amíg nyomva tartjuk a gombot, addig forog a felvétel, ha elengedjük leáll és újabb snittet készíthetünk elő.

A videó bármennyi snittből állhat, de az egész felvételnek legalább 3, de maximum 15 másodpercesnek kell lennie. A 15 másodperces limit jelentősen hosszabb, mint a Twitter Vine 6 másodperces megoldása, bizonyos vélemények szerint a 15 másodperc éppen az amerikai szabványos tévéreklám méret, előfordulhat, hogy mozgóképes hirdetések jelennek meg Instagramon. Ez nem lenne újdonság, a Tumblr-en már most is rengeteg animgif reklám fut, ott az az “őshonos” mozgóképformátum.

Az elrontott snitteket lehet törölni, a videóban mindig az utoljára rögzített rész visszavonható. A szegmensek sorrendje, illetve a kép orientációja sem változtatható. Ez utóbbi azért kényelmetlen, mert sokan megszokták, hogy a mobiljukkal fekvő módban fotóznak, majd utána forgatják a képet. iOS-en pluszban van még egy rázkódásvédelem szoftveresen megoldva, ez alapból be van kapcsolva, s az ígéret szerint a járás közben keletkező mozgásokat és enyhe vibrációkat képes kiszűrni.

A szoftver természetesen hangokat is rögzít a mobil mikrofonjával. Külső zenére nem cserélhetőek a környezeti zajok, legalábbis egyelőre nem. A HTC Zoe esetében éppen ellenkezőleg történik, ott gyors sorozatfotókból áll össze a videó és az effektek kiválasztásával választunk hangulatot és zenét is. Az Instagram megoldása ugyan több problémás lehetőséget vet fel, mint például a felvétel közben a háttérből beszélők vagy a túl hangos zajok esetén a torzítás, viszont kétségkívül nem lesznek unalmasak a háttérzenék 4-5 videó után. Amennyiben a mobil médialejátszóra vonatkozó hangerőszabályozója le van némítva, akkor az Instagram videók hangja is néma marad.

Együtt minden

A feedben nem válik ketté a videós és az állóképes tartalom, ugyanúgy megjelennek a mozgóképek is, sőt, ha egy videót elindítunk, akkor továbblapozáskor mindegyik elindul, ahogy megállunk felettük. A mozgókép biztosan kihozza majd mindenkiből a filmrendezőt és sokan próbálják majd bemutatni mindennapjaik mozzanatait vagy különleges élményeiket mozgás közben is. Az Instagram ezzel az ugrással kikerülte, hogy bizonyítani kelljen: képes hosszútávon is lekötni a felhasználók figyelmét. A jelenleg több mint 130 milliós közösség folyamatosan növekszik, egyre több új felhasználó jelenik meg. Az egészen új funkcióval pedig a régi, meglévő embereket is fel lehet rázni egy újabb kör erejéig, így arra a kérdésre a válasz még várat magára, hogy az Instagram egy múló divat, vagy egy hosszútávon is életképes közösségi funkció.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Az videós részhez mindenki hozzáfér ma reggel óta. A bejelentés után ugyan voltak induláskori problémák, de azok néhány óra alatt megoldódtak. Nincs más teendő, mint frissíteni az appot a hivatalos piactérből, s ezt követően a feedben is megjelennek a videók és a képkészítésnél is megjelenik a felvétel, mint opció. Arra érdemes figyelni, hogy a néhány száz kilobájt méretű fotókkal ellentétben a videók jelentősen nagyobb fájlok, egy 15 másodperces videó az Instagrammal rögzítve 7-14 megabájt méretű általában. Ezt érdemes fejben tartani és az első hetekben kicsit gyakrabban ránézni az adatforgalmi statisztikákra. A videókat mp4 konténer formátumban tárolja az Instagram, azokra direkt link is mutat, a videók elmenthetőek, akár linkelhetőek is a webes felületen keresztül.

Korábban rögzített videókat nem lehet betölteni, kizárólag az app-on belül aktuálisan készített videók rakhatóak össze. A funkció csak azoknak elérhető, akik legalább iOS 5-öt használnak egy iPhone 3GS-en vagy annál újabb készüléken, Androidon pedig a 4.1-es verzió és annál újabbak teszik lehetővé az Instagram videózást.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról