Szerző: Bodnár Ádám

2012. július 23. 13:19

USB: legyen egy töltő mind felett!

Új specifikációt dolgozott ki az USB 3.0 mögött álló iparági szövetség, amelynek célja a nagyobb étvágyú külső eszközök táplálásának megoldása. Az USB Power Delivery szabványnak 100 wattos teljesítmény a felső határa, így a különféle egyedi laptoptöltőket is leválthatja.

Több kakaó!

Elkészült az USB Power Delivery Specification, amelynek célja a nagy sebességű soros interfész által átadható teljesítmény jelentős növelése. A jelenlegi USB 3.0 szabvány szerint egy USB-s eszköz legfeljebb 1,5 amperes áramot vehet fel 5 voltos feszültség mellett, ami már egy külső merevlemez vagy optikai meghajtó számára sem mindig elegendő. Ilyenkor vagy külső tápegységre vagy egy második, kizárólag tápellátást szolgáló USB-kábelre van szükség a működéshez.

Az új szabvány, amely az USB 2.0 és USB 3.0 kiegészítéseként született meg, öt különféle teljesítményszintet határoz meg, a jelenleg elterjedt 5V/1A felel meg az egyes szintnek (Profile 1), a csúcsot képviselő Profile 5 már esetében 20V/5A, azaz 100 Watt az átadható maximális teljesítmény. Ez már elegendő gyakorlatilag bármilyen külső periféria táplálására. A szabvány kidolgozói szerint ezzel nem csak a számítógépekhez csatlakozó külső perifériák tápellátását lehetne egyszerűbbé tenni, vagy az akkuk töltését gyorsabbá, hanem akár magukat a számítógépeket is USB-csatlakozón keresztül lehetne tölteni. Ez végső soron lehetővé tenné egy szabványos töltőinterfész elterjedését - többé nem jelent majd problémát egy eltérő típusú gép és töltő együttes használata, hamarosan minden laptopot USB-n keresztül tölthetünk majd.

01:22
 

USB Power Delivery Demonstration

Még több videó

Egyfajta töltő minden laptophoz

A mobiltelefon-iparban néhány éve már megállapodtak a gyártók a microUSB-interfész használatáról a hálózati töltők számára, ez könnyebbséget jelent a felhasználók számára, valamint költségcsökkentési lehetőség a mobilgyártók oldalán - nincs szükség eltérő típusú és felépítésű töltőkre az eltérő modellekhez. Ha ugyanezt a megoldást meg lehetne honosítani a laptopok terén, hasonló előnyök jelentkeznének. Egyelőre nem tudni, mikor jelenhetnek meg a piacon az első USB-n keresztül tölthető noteszgépek, a specifikáció elkészültétől az eszközök bolti premierjéig azonban évek is eltelhetnek.

"Az USB Power Delivery révén jelenősen csökkenthető az elektronikai hulladék az egyedi, platformspecifikus töltők elhagyásával" - mondta a bejelentés kapcsán Brad Saunders, az USB 3.0 Promoter Group igazgatótanácsának elnöke. "Meglátásunk szerint komoly mozgás indul meg a szabványra épülő univerzális töltők felé, leginkább a PC-gyártók körében, akik szabványosra cserélhetik hálózati töltőiket, és megjelenhetnek olyan USB hubok vagy asztali monitorok, amelyek USB Power Delivery képességgel rendelkeznek."

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

"Az USB mindig is egy kábelen egyesítette az adat- és energiatovábbítást, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ennyire magától értetődővé vált a használata" - tette hozzá Robert Hollingsworth, az SMSC USB Products Group vezetője. "Meggyőződésünk szerint az USB Power Delivery a következő nagy lépés az USB fejlődése során, hogy a nagy sávszélességű adat és az áram továbbra is egy egyszerű, szimpla, hétköznapi kábelen érkezzen."

Mindkét irányba

A szabvány lehetővé teszi a töltést mindkét irányba, vagyis akár egy asztali PC-ről is feltölthető lesz USB-kábel segítségével egy noteszgép például. A noteszgép elláthatja árammal a hozzá csatlakoztatott monitort, de akár a konnektorba dugott monitorról is lehet majd a laptopot táplálni, az akkumulátorát tölteni. A nagyobb teljesítményű USB működéséhez persze új kábelekre is szükség lesz majd, mivel a jelenlegieket nem ekkora feszültséghez és áramerősséghez tervezték - 100 wattos terhelés alatt egy mai USB-kábel valószínűleg elolvadna.

Az USB Implementers Forum augusztus elején Washington, DC-ben tart egész napos konferenciát az USB Power Delivery szabvány további várható fejlesztéseiről, ahol már prototípus eszközöket is megtekinthetnek az érdeklődők.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról