Szerző: Bizó Dániel

2010. december 9. 17:58

Több Android egy mobilon

Virtualizált okostelefonon dolgozik együtt az LG Electornics és a VMware, jelentették be a felek. Az elképzelés szerint a jövőben lehetségessé válik, hogy egymástól teljesen elszigetelt környezetet lehessen használni munkára és személyes ügyekre.

Mindenki viszi a sajátját

A virtualizációs szoftverek piacát vezető VMware régóta lebegteti, hogy a virtualizáció következő hullámát az okostelefonok fogják jelenteni, ahol a felhasználó döntheti el, hogy milyen operációs platformot használ éppen, valamint lehetségessé válik az okostelefonok felhőből történő kiszolgálása is. Ennek megvalósításában lelt partnerre az LG Electronicsban, amely már jövőre olyanVMware hpyervisorral felvértezett okostelefont vinne piacra. A mobil hypervisorhoz a VMware a Trango két évvel ezelőtti felvásárlásával jutott a cég, annak nincs köze az x86-os ESX technológiához.

Az elképzelések szerint az LG virtualizált okostelefonja az Androidot fogja használni, amely gazda operációs rendszerként szolgálja ki a felhasználó privát kommunikációs igényeit, mint bármelyik más telefonon. Ezen felül azonban a VMware köztesrétegére alapozva futhat egy vendég Android környezet is, amely a céges környezetet működteti, szoftveres oldalról mintha egy teljesen különböző, önálló telefon volna, például teljesen más biztonsági beállításokkal, más levelezőszerverrel, kapcsolati listával. A virtualizált okostelefon saját telefonszámmal is fog rendelkezni.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A VMware szerint ez a válasz arra, hogyan támogassák a vállalatok az alkalmazottaiknál lévő okostelefonok seregét, amelyeket privát célokra vásárolnak. A dolgozók saját okostelefonjuk mellett sokszor nem szívesen használják a vállalati, elavultnak tűnő készülékeket. Elemzők szerint a jövőben a magán tulajdonú okostelefonok modellje marad, így a cégeknek ehhez kell alkalmazkodniuk. A vállalatok szempontjából fontos, hogy az alkalmazottak számára elérhetővé tegyék a céges levelezést, illetve egyre többször az üzleti alkalmazásokat, ezt azonban ellenőrzött, könnyen kitesztelhető és biztonságos módon akarják megtenni.

Világos határok

A virtualizált Android környezettel olyan egységes platform jöhet létre, amelyet teljes egészében saját maguk konfigurálhatnak fel, beleértve a jogosultságok és telepített alkalmazások kezelését. Az Android a 2.2 verzió óta támogatja a felhasználói szint feletti kiterjedt adminisztrátori jogosultságokat, köztük a jelszóhasználati politikák kikényszerítését, az alkalmazások telepítését és eltávolítását, vagy a távoli adattörlést is. A virtualizációval könnyedén létrehozhatóak mesterpéldányok, amelyekből minimális konfigurációval lehet egyes alkalmazottakra szabott verziókat készíteni, és azt a készülékekre másolni.

A virtualizáció természetszerű következménye, hogy a privát és céges okostelefon környezetek egymással párhuzamosan futnak a telefonokon, bármelyik tud hívásokat, üzeneteket fogadni, és egyidejűleg alkalmazásokat futtatni. A két környezet közti váltás egy gombnyomással vagy ikonra kattintással valósítható majd meg. Az egyelőre nem világos, hogyan kezeli a készülék, ha egyszerre érkezik be hívás mindkét telefonszámra, vagy hogyan tudatja a felhasználóval, éppen melyik környezetben jár. A cégek közlése szerint ezt a kihívást megoldották, bár nem volt triviális. A VMware szerint elvileg semmi akadálya, hogy tetszőleges vendég operációs rendszert futtassunk, amíg legálisan licenceltük.

Egyelőre azt sem tudni, milyen licenceléssel érkezik majd a VMware mobil hypervisor, és azt utólag fel lehet-e majd telepíteni bármilyen androidos okostelefonra. Elképzelhető, hogy a hypervisor rendkívül olcsó vagy ingyenes lesz, hasonlóan a szervereknél alkalmazott ESXi beágyazott hypervisorhoz, és a VMware csak a fejlettebb funkciókért, valamint a menedzsment-eszközökért kér majd pénzt. Az LG után a VMware reményei szerint további gyártókat is meg tud győzni majd a virtualizáció hasznosságáról.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról